În noiembrie 1962 revista Novîi Mir publica un text literar care avea sa schimbe pentru totdeauna chipul Uniunii Sovietice: O zi din viata lui Ivan Denisovici.
Autorul lui – un profesor de matematica trecut prin experienta gulagului, Aleksandr Soljenitîn.
Cel care avea sa devina vocea milioanelor de oameni prizonieri în ... citeste mai departe
Nu poți înțelege secolul XX dacă n-o citești.
Arhipelagul Gulag este cartea care a deschis ochii Occidentului asupra ororilor totalitarismului sovietic, aducând la lumină experienţele subumane din lagărele de „reeducare“ prin muncă din URSS.
Devenită foarte repede o adevărată biblie a disidenţilor din fostul bloc ... citeste mai departe
Casa Matrionei, una dintre cele mai frumoase si mai emotionante proze ale lui Soljenit?n, e povestea unui profesor de matematica exilat ?n propria patrie, care porneste ?n cautarea Rusiei profunde, idealizate, acea Rusie ?nca patrunsa de fiorul crestin pe care regimul stalinist n-a reusit sa-l ?nabuse.
De la anarhisti la bolsevici, de la pogromuri anti-evreiesti pana la revolutia comunista.
O carte care zguduie istoria dezvaluind implicarea a evreilor in pregatirea si instaurarea comunismului in Rusia si in lume.
O perspectiva istorica impartiala care propune sa reconstituie, avand ca punct de sprijin documentele si dovezile istorice, istoria evreilor in Rusia ... citeste mai departe
Cum sa supravietuiesti atunci c?nd totul pare pierdut?
Pavilionul cancerosilor este un roman al unui miracol, care a avut el ?nsusi nevoie de un miracol pentru a putea aparea. Un manuscris care a deschis ochii Occidentului asupra lagarelor de concentrare sovietice.
Pavilionul cancerosilor a ajuns clandestin in Occident, in ciuda supravegherii stricte ... citeste mai departe
O zi din viata lui Ivan Denisovici Cea mai buna carte pe care am citit-o vreodata! Pur si simplu traiesti o zi intreaga in lagar. Muncesti, traiesti alaturi de ceilalti ocnasi, speri ca vei primi mai multa mancare... astepti sa te trezesti a doua zi in lagar...